Τι γίνεται με τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία

Εφόσον ένας αθλητής καταναλώνει ποικιλία τροφίμων και κάνει μία σωστή διατροφή, ο οργανισμός του συνήθως λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με το σίδηρο και το ασβέστιο, στα οποία παρατηρούνται συχνά ελλείψεις.

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο:

  1. κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό)
  2. συκώτι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, κ.λ.π.)
  3. ξηροί καρποί
  4. όσπρια
  5. βερίκοκα
  6. δαμάσκηνα
  7. ολικής άλεσης προϊόντα

Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο:

  1. γάλα
  2. γιαούρτι
  3. τυρί
  4. μικρά ψαράκια που τρώγονται με το κόκαλο
  5. πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, κ.λ.π.)
  6. αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα
  7. δαμάσκηνα και σύκα
  8. ξηροί καρποί (πχ αμύγδαλα)

Αναλόγως το άθλημα, κάθε αθλητής μπορεί να έχει πολλές ακόμα ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά (όπως το μαγνήσιο, η βιταμίνη D και άλλα), τα οποία πρέπει να εκτιμηθούν από κάποιον ειδικό, σύμφωνα με τις σχετικές εξετάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλά από τα διαφημιζόμενα συμπληρώματα διατροφής για αθλητές δεν είναι απαραίτητα (ούτε καν χρήσιμα ορισμένες φορές).

Ανάγκες σε υγρά (υδάτωση)

Είναι πολύ σημαντικό για έναν αθλητή να είναι καλά ενυδατωμένος. Αυτό θα επιτρέψει στο σώμα του να ρυθμίσει επαρκώς την θερμοκρασία του και να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του (η αφυδάτωση μειώνει την απόδοση).

Έτσι, ο αθλητής πρέπει να ξεκινά την άσκηση καλά ενυδατωμένος (να έχει δηλαδή πιει αρκετή ποσότητα νερού ή υγρών τις τελευταίες 2-3 ώρες), να φροντίζει να ενυδατώνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης και να αναπληρώσει για τον ιδρώτα που έχασε στην άσκηση πίνοντας αρκετά υγρά μετά το τέλος της (για την ακριβή ποσότητα υγρών που πρέπει να αναπληρώνεται, αρκεί ένα ζύγισμα πριν και μετά από μια τυπική προπόνηση).

Μπορείτε, εκτός από νερό, να πιείτε επίσης γάλα, τσάι, χυμούς και ισοτονικά ποτά, ακόμα και καφέ.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!