Έφηβοι αθλητές

Άθλημα: π.χ. Ποδόσφαιρο

Οι έφηβοι αθλητές έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο περίπου 20 mg ημερησίως, προκειμένου μέσω της αιμογλοβίνης να συμμετάσχει στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του σώματος. Όταν π.χ. η προετοιμασία διεξάγεται σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο αναμένεται και αύξηση των ερυθροκυττάρων. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι: κόκκινο κρέας (κυρίως από μοσχάρι), συκώτι, κακάο, σησάμι, οστρακοειδή, θαλασσινά (γαρίδες, καλαμάρια), ψάρια, κοτόπουλο, σπανάκι, φακές, αυγό, ηλιόσπορος, ξηροί καρποί (καρύδια, σταφίδες), όσπρια, αποξηραμένα φρούτα και διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, θυμάρι).

Επίσης, η προετοιμασία, ιδίως σε υψηλό υψόμετρο, απαιτεί υψηλή πρόληψη των βιταμινών Ε και Α (λίπη, έλαια, σιτηρά, ξηροί καρποί, όσπρια) και (συκώτι, καρότα, γάλα, σκούρα πράσινα και κίτρινα λαχανικά, γλυκοπατάτες, κίτρινα φρούτα, ψάρια και θαλασσινά, αυγό και ιχθυέλαια) αντίστοιχα.

Όταν η προετοιμασία διεξάγεται σε ζεστό κλίμα, η διατροφή των αθλητών πρέπει να ενισχύεται σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C (σιτηρά, δημητριακά, όσπρια, συκώτι, γάλα, γιαούρτι, τυρί, άπαχα κρέατα, ρύζι, χοιρινό, μοσχάρι, καλαμπόκι. σόγια, αυγό, κοτόπουλο και ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά).

Επιπλέον, λόγω του γεγονότος ότι οι έφηβοι ποδοσφαιριστές βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τα στοιχεία: ασβέστιο (γαλακτοκομικά προϊόντα, μπρόκολο, ηλιόσπορος, πιπεριά), ψευδάργυρος (γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά και λευκό κρέας) και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (λίπη, ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια και φυτικά έλαια).

Ο ρόλος των μακροθρεπτικών συστατικών στην άθληση

Πρωτεΐνη

Είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Οι ανάγκες των αθλητών σε πρωτεΐνη διαφέρουν από αυτές του απλού ανθρώπου. Τις πρωτεΐνες τις συναντάμε φυσικά στα τρόφιμα μέσα από το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό, τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και από τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ αποτελούν υψηλής βιολογικής αξίας.

Υδατάνθρακες

Η υδατανθράκωση, η φόρτιση των αποθηκών (μυς και ήπαρ κυρίως) γλυκογόνου με κατάλληλη διατροφή και άσκηση, αντισταθμίζεται με την βελτίωση της απόδοσης του αθλητή και τη μικρότερη απώλεια νερού κατά την άσκηση, καθώς απελευθερώνεται νερό κατά τη διάρκεια διάσπασης του γλυκογόνου.

Λίπη

Τα λίπη αποτελούν πηγή ενέργειας για τον αθλητή και χρησιμοποιούνται σε άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης. Εξοικονομούν ενέργεια από τους υδατάνθρακες. Σε χαμηλής έντασης άσκηση, 20-30% αερόβιας ικανότητας του ατόμου, η χρησιμοποίηση του γλυκογόνου είναι χαμηλή και ο αθλητής βασίζεται στον μεταβολισμό των λιπών.

Υδρική ισορροπία

Η υδρική ισορροπία του οργανισμού εξαρτάται από την πρόσληψη υγρών και την αποβολή τους από το σώμα. Το νερό είναι το μεγαλύτερο ομογενές συστατικό 50-60% ενώ ο μυϊκός ιστός περιέχει 75% νερό. Η σύσταση του σώματος επηρεάζει αρκετά τις απαιτήσεις στη πρόσληψη υγρών. Μικρές απώλειες ποσοστού νερού οδηγεί σε δυσμενή αθλητική απόδοση, μειωμένη ικανότητα για άσκηση και αυξημένο κίνδυνο για θερμοπληξία. Η ολική ικανότητα εφίδρωσης των παιδιών είναι μικρή λόγω της μικρής σωματικής επιφάνειας σώματος ενώ οι ανάγκες για πρόσληψη υγρών είναι εξίσου σημαντικές.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!