Αναερόβια Ικανότητα / Ταχύτητα

Σε πολλά αθλήματα καθώς και σε ορισμένα αγωνίσματα του στίβου, της ποδηλασίας και της κολύμβησης συμμετέχει ο αναερόβιος μεταβολισμός σε υψηλό ποσοστό. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως απαιτείται μία ταχεία μετάβαση από την ηρεμία στην άσκηση, ή απαιτούνται μεγάλες εντάσεις και χρήση αναερόβιων μεταβολικών διεργασιών. 

Η αναερόβια ικανότητα είναι το σύνολο της ενέργειας που προέρχεται από όλα τα αναερόβια ενεργειακά συστήματα (χωρίς οξυγόνο) και συνδυάζει την ATP, την φωσφοκρεατίνη και το γαλακτικό οξύ. 

Το αναερόβιο σύστημα συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας κυρίως σε μέγιστες προσπάθειες μικρής διάρκειας (μεταξύ 5 δευτερολέπτων και μερικών λεπτών).

Αναερόβια ικανότητα

Η συνολική αξιολόγησή της αναερόβιας ικανότητας, γίνεται με την μέτρηση της αγαλακτικής και γαλακτικής ικανότητας που είναι και οι πιο σημαντικές παράμετροι αξιολόγησης της ταχύτητας του αθλητή-αθλούμενου. Η μέτρηση γίνεται στο ποδήλατο (wingate test), που είναι ο πιο έγκυρος εργαστηριακός τρόπος μέτρησης της αναερόβιας ισχύος και ικανότητας. 

Σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους όπως ο μέγιστος και μέσος αριθμός περιστροφών καθώς και το παραγόμενο έργο κατά την διάρκεια του τεστ, εξάγουμε πολύτιμα συμπεράσματα για την αναερόβια ικανότητα του ασκούμενου. 

Ωστόσο, μπορεί να αξιολογηθεί αυτή η ικανότητα στον διάδρομο (Cunningham & Faulkner test), ή σε τάπητα με δοκιμασία Bosco - ergojump. 

Στην ύπαιθρο μπορεί να αξιολογηθεί εφαρμόζοντας δοκιμασίες με μέγιστα σπριντ και διάφορα διαλείμματα (running anaerobic sprint test & high intensity fitness test).

Main source: myathlete.gr

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!